Kontakt telfoniczny: +48 516 688 117
60 dni na zwrot towaru
Darmowa dostawa od 500 zł | Wysyłka w 24h
Tłuczki do mięsa

Tłuczki do mięsa Brak produktów w tej kategorii

Młotek Tłuczek do mięsa, tłuczki do mięsa

Wydaje się, że gotowanie jest rzeczą prostą i nie wymaga większych umiejętności czy wiedzy. Nic bardziej mylnego. Historia kuchni, sięga bardzo daleko i z każdą jej składową, powiązana jest osobna opowieść. Tak jak wszystko co jemy, tak i akcesoria, których używamy do gotowania, mają ściśle przypisane p...

Młotek Tłuczek do mięsa, tłuczki do mięsa

Wydaje się, że gotowanie jest rzeczą prostą i nie wymaga większych umiejętności czy wiedzy. Nic bardziej mylnego. Historia kuchni, sięga bardzo daleko i z każdą jej składową, powiązana jest osobna opowieść. Tak jak wszystko co jemy, tak i akcesoria, których używamy do gotowania, mają ściśle przypisane przeznaczenie i określony cel swojego istnienia. Podobnie rzecz się ma z tłuczkiem do mięsa

Może to niektórych z państwa zdziwi, ale nawet one, posiadają swoją, należącą do tradycji kuchennej, historię.O której my jako użytkownicy właściwie nic nie wiemy. Gwarantowane jest jednak to, że historia pochodzenia kuchennych przedmiotów, jest często, bardzo fascynująca. Niektóre z nich, znajdziesz w naszym sklepie, gdzie bez problemu wzbogacisz i uzupełnisz asortyment swoich, niezbędnych akcesoriów kuchennych.

Jaki tłuczek do mięsa wybrać?

Wyróżniamy cały szereg rodzajów przeróżnych typów tłuczków i młotków do mięsa. Jak można się domyślić, w zależności od gatunku mięsa i zastosowania tłuczka. Typ materiału z jakiego są wykonane tłuczki do mięsa, również ma swoje znaczenie. Co możemy łatwo dostrzec, przyglądając się ich cenom. Starsze gospodynie domowe, za najbardziej wartościowe, uważają tłuczki żeliwne, mosiężne i stalowe.

Chwalą je za to, że nie trzeba używać wcale wiele siły, mając ten rodzaj narzędzia w ręku. Sam jego ciężar powoduje, że kotlety rozbijają się prościej i szybciej, a robota jakby sama się pali w rękach”. Nowoczesne panie domu, używają tłuczków bambusowych, drewnianych, i silikonowych. Rozbijaków, nakłuwaczy, siekaczy zmiękczających oraz inny narzędzi kuchennych, które mają im pomóc w twórczej pracy kulinarnej. W jakim celu tłuczek do mięsa wyposażony jest w różniące się między sobą, obustronne zakończenia? To również bywa ważne i ma zasadnicze znaczenie, gdy chcemy osiągnąć konkretny efekt naszego gotowania.

Dlaczego tłuczek do mięsa jest potrzeby? Specyfika  i rodzaje mięsa

Mięso ma to do siebie, że jest włókniste i twarde. O czym możemy się szybko przekonać, gdy musimy pokroić je nożem, na cieńsze płaty. Każdy, doświadczony kucharz wie z praktyki, że jeśli nie ma się w domu odpowiednio naostrzonego noża, to lepiej jest zabrać się za krojenie kiedy indziej. Mięso jest trudne i wymagające, jako główny składnik przepisu przygotowywanej potrawy. Nie bez przyczyny, mówi się o osobach, które posiadły właściwą wiedzę w przyrządzaniu mięsa, że są prawdziwymi szefami kuchni

Spożywane przez nas na co dzień mięso syntetyzowane, jest poddawane wcześniej procesom konserwacji, tak by mogło zostać w ogóle dopuszczone do obrotu w handlu i spełnić wymóg, swojej z góry określonej, przydatności do spożycia. Jest poddawane sztucznej obróbce, na którą, my jako klienci, nie mamy żadnego wpływu. Jednak to ono właśnie, stanowi główny składnik naszego menu. Dlatego warto jest zwracać uwagę na to, czy posiadamy w domu odpowiednie akcesoria, dostosowane do przerobu danego typu mięsa.

I czy będziemy umieli, jako początkujący szefowie kuchni, dać sobie z nim radę, gotując je zgodnie z przepisem. Mięso mielone, raczej nie wymaga używania tłuczka, ale i takie sytuacje bywają, gdy chcemy, by nasze kotlety mielone, posiadały dekoracyjne nakłucia, nacięcia i rowki. Wtedy, kończąc swoją pracę, z mistrzowską finezją, nadajemy im zwracający uwagę innych, wygląd. Wykończenie, ma sens! I wtedy posiłek nabiera wyjątkowego efektu.

Bez tłuczka ani rusz! Wymogi naszych codziennych potraw

Polska kuchnia charakteryzuje się tym, że lubimy mięsne potrawy i od wieków, tradycyjnie je spożywamy. Wiele jest dobrze wszystkim znanych dań polskich, do których prawidłowego wykonania, konieczne jest użycie tłuczka do mięsa.

Najpopularniejsze kotlety schabowe, bitki, kotlety drobiowe i wołowe, zawijańce, sznycle czy francuskie de volaille, przyrządza się najlepiej, gdy mięso przed smażeniem steku, najpierw porządnie jest rozbite. Wtedy może ono dopiero nabrać, właściwych dla siebie, smaku, aromatu i form. Wygląd potraw jest bardzo ważny. Schabowy, nigdy nie będzie posiadał wyglądu schabowego, jeśli go przed zamoczeniem w jajku, bułce i mące, nie “potłuczemy” kuchennym rozbijakiem. Dlatego już dziś zajrzyj do nas i wybierz coś specjalnie dla siebie. Mogłeś nas znaleźć szukając: tłuczek do mięsa, akcesoria kuchenne.

czytaj dalej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie nasza strona wykorzystuje pliki Cookies. W każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień w zakresie przechowywania lub pozyskiwania plików Cookies w swojej przeglądarce. Szczegółowe informacje odnośnie celu przechowywania i uzyskiwania plików Cookies oraz polityki prywatności znajdziesz w Regulaminie Sklepu.

Akceptuję
Koszyk 0 Koszyk

Nie ma produktów

Darmowa przesyłka! Przesyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Ceny zawierają VAT

Podsumowanie