Kontakt telfoniczny: +48 516 688 117
60 dni na zwrot towaru
Darmowa dostawa od 500 zł | Wysyłka w 24h
Garnki do gotowania na parze

Nowe produkty

Garnki do gotowania na parze Brak produktów w tej kategorii

Garnek, Garnki do gotowania na parze, Parowary

Przyjęło się, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przygotowywania posiłków. Pozwala zachować więcej cennych składników odżywczych niż klasyczne gotowanie w wodzie. Dodatkowo, posiłki przygotowywane na parze odznaczają się mniejszą kalorycznością.

Potrawy przygotowywane w taki sposób...

Garnek, Garnki do gotowania na parze, Parowary

Przyjęło się, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych form przygotowywania posiłków. Pozwala zachować więcej cennych składników odżywczych niż klasyczne gotowanie w wodzie. Dodatkowo, posiłki przygotowywane na parze odznaczają się mniejszą kalorycznością.

Potrawy przygotowywane w taki sposób są równie smaczne jak te, które gotujemy czy smażymy. Taki rodzaj obróbki cieplnej świetnie sprawdzi się w przypadku kiedy, jesteśmy na diecie niskokalorycznej lub w sytuacji, kiedy wymaga od nas tego stan naszego zdrowia. 

Jakie naczynie do gotowania na parze wybrać?

Na rynku możemy znaleźć wiele urządzeń, które pomogą nam przygotowywać posiłki na parze. Są to, klasyczne garnki do gotowania na parze i parowary. Najczęściej jednak wybierane są te pierwsze. Garnek taki składa się najczęściej z kilku elementów:

  • dolna część, czyli garnek na wodę
  • środkowa, czyli specjalny wkład parowy z sitem (w zależności od wielkości, garnek może zawierać jeden lub dwa wkłady)
  • pokrywkę

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze garnka do gotowania na parze?

Podczas jego wyboru warto zwrócić uwagę, z jakiego materiału został wykonany, ilu warstwowe posiada dno, czy pokrywka jest żaroodporna oraz czy można go myć w zmywarce. Najlepsze są te, które wykonane są ze stali nierdzewnej, a ich dno wykonane jest z wielu warstw termicznych- im więcej, tym lepiej. Zwróćmy również uwagę, na jaki rodzaj kuchenki jest dedykowany. Te z grubszym dnem, świetnie sprawdzą do klasycznych kuchenek gazowych, co będzie chroniło je przed przypaleniem.

Jakie są główne zalety gotowania na parze?

Jednogłośnie główną zaletą gotowania na parze jest przygotowywanie zdrowych, a zarazem pełnowartościowych posiłków. Warzywa zachowują więcej mikroelementów, a mięso i ryby są bardziej soczyste. Przygotowywanie na parze, pozwala nam przygotować kilka posiłków na raz w tym samym czasie.

Pamiętajcie, że w taki sposób możemy ugotować nie tylko wcześniej wspomniane warzywa czy mięso, ale również kasze, makarony, ryż oraz jajka. Garnki do gotowania na parze posiadają również ergonomiczny kształt- każdy element możesz włożyć jeden w drugi, dzięki czemu nie będzie on zajmował dużo miejsca w kuchennej szafce.

czytaj dalej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie nasza strona wykorzystuje pliki Cookies. W każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień w zakresie przechowywania lub pozyskiwania plików Cookies w swojej przeglądarce. Szczegółowe informacje odnośnie celu przechowywania i uzyskiwania plików Cookies oraz polityki prywatności znajdziesz w Regulaminie Sklepu.

Akceptuję
Koszyk 0 Koszyk

Nie ma produktów

Darmowa przesyłka! Przesyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Podsumowanie