Kontakt telfoniczny: +48 516 688 117
60 dni na zwrot towaru
Darmowa dostawa od 500 zł | Wysyłka w 24h

Filtruj

Nowe produkty

Wok Jest 3 produktów

Patelnie Wok, Patelnia Wok

Co to wok?

Wok to typ patelni służący do obróbki cieplnej, przeważnie do smażenia. Wywodzi się z Chin - pierwsze naczynia typu wok powstały około dwa tysiące lat temu. Są używane do dzisiaj, przeważnie w kuchni chińskiej, ale również przy przygotowywaniu dań z innych krajów dalekowschodnich. Wok staje się coraz popula...

Patelnie Wok, Patelnia Wok

Co to wok?

Wok to typ patelni służący do obróbki cieplnej, przeważnie do smażenia. Wywodzi się z Chin - pierwsze naczynia typu wok powstały około dwa tysiące lat temu. Są używane do dzisiaj, przeważnie w kuchni chińskiej, ale również przy przygotowywaniu dań z innych krajów dalekowschodnich. Wok staje się coraz popularniejszym wyposażeniem kuchni w krajach zachodnich, ze względu na niezliczone zalety tego naczynia.

Czym patelnie wok różnią się od klasycznej patelni?

Główną różnicą jest kształt woka. Typowy wok posiada dno o mniejszej średnicy niż patelnia; ma też wyższe, bardziej zaokrąglone ścianki, przypominające ścianki miski. Wysokie ścianki utrzymują ciepło wewnątrz woka dłużej niż w zwykłej patelni, dlatego przygotowanie posiłków zajmuje mniej czasu. Charakterystyczną częścią niektórych woków są dwa małe uchwyty z dwóch stron naczynia, podobne do uchwytów garnka, zastępujące jedną, podłużną rączkę typową dla patelni. Bardzo ważnym elementem woka jest grube dno, które można rozgrzać do wysokich temperatur. 

Dania z woka

Najpopularniejszym daniem, które można przygotować na woku, to danie typu stir-fry. Tę nazwę tłumaczy się na polski jako "smażenie w ruchu", co trafnie wyjaśnia, na czym polega technika przygotowania tego dania: na ciągłym mieszaniu składników smażących się na mocno rozgrzanym woku. Najpopularniejsze produkty używane w daniach typu stir-fry to warzywa: marchewki, cebula, papryka i brokuły; grzyby; kawałki kurczaka lub krewetki. Wszystkie składniki dania stir-fry powinny być wcześniej pokrojone na kawałki małej wielkości - dzięki temu każdy element posiłku będzie bardzo szybko oraz równomiernie usmażony.

Podczas mieszania, składniki powinny osadzać się na ściankach woka, które, przy odpowiednim rozgrzaniu naczynia, również przysmażają posiłek. Dzięki temu nasze jedzenie o wiele rzadziej styka się z tłuszczem osadzonym na dnie naczynia, więc posiłek jest lżejszy, mniej tłusty. Poza smażeniem typu stir-fry, na woku możemy również: smażyć na głębokim tłuszczu; przygotowywać posiłki na parze; gotować dania jednogarnkowe. W kuchni chińskiej, aby przygotować posiłek na parze za pomocą woka, używane są specjalne bambusowe koszyczki o okrągłym kształcie, które stawia się na woku wypełnionym parującą wodą. 

Główne zalety patelni typu wok

  • ma optymalny kształt, izolujący większe ilości ciepła
  • dzięki wysokim ściankom, kawałki jedzenia nie wypadają poza naczynie podczas energicznego mieszania
  • wymaga użycia mniejszych ilości tłuszczu, ze względu na mniejszy rozmiar dna
  • jest odporny na bardzo wysokie temperatury
  • pozwala przygotowywać posiłki o wiele szybciej niż na zwykłej patelni
  • równomiernie opieka wszystkie składniki
  • duża pojemność - klasyczny wok zwykle zmieści więcej składników naraz niż płaska patelnia. 

Kuchnia chińska - patelnie wok

Jak już zostało wspomniane wyżej, wok to naczynie typowe dla kuchni chińskiej; wywodzi się ono właśnie z Chin i do dziś jest używane w większości chińskich domów do przygotowania codziennych posiłków. Typowe dla tej kuchni składniki to: ryż, sos sojowy, ocet ryżowy, tofu oraz przyprawa pięciu smaków zwykle składająca się z anyżu, nasion kopru włoskiego, goździków, cynamonu i pieprzu syczuańskiego. Stir-fry to bardzo popularna metoda przygotowywania potraw złożonych ze wszelkich składników, koniecznie poprzednio posiekanych na kawałki, często przyprawionych sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków.

W Chinach głównie używa się pałeczek, które idealnie sprawdzają się w przypadku potraw pokrojonych w małe kawałki przed gotowaniem. Połączenia i kombinacje smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego charakteryzują kuchnię chińską, bogatą w aromaty i kontrastujące smaki. Bardzo lubianym przez Chińczyków mięsem jest mięso z kaczki; kurczak jest również bardzo powszechnie spożywany. Mięso często przygotowuje się, smażąc je w sosie za pomocą woka. Podaje je się zwykle z ugotowanym ryżem. Restauracje serwujące dania kuchni chińskiej są popularne na całym świecie, głównie ze względu na jej oryginalne połączenia smakowe oraz orientalne smaki i przyprawy, rzadsze dla kuchni zachodnich. Mogłeś nas znaleźć wpisując: patelnia wok stal nierdzewna, patelnie wok do mycia w zmywarce, stali węglowej, patelni wok ze stali nierdzewnej, wok patelnia z płaskim dnem, tradycyjne woki berlinger haus, wok żeliwny stal węglowa.


czytaj dalej
Pokaż 1 - 3 z 3 produktów
Pokaż 1 - 3 z 3 produktów

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie nasza strona wykorzystuje pliki Cookies. W każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień w zakresie przechowywania lub pozyskiwania plików Cookies w swojej przeglądarce. Szczegółowe informacje odnośnie celu przechowywania i uzyskiwania plików Cookies oraz polityki prywatności znajdziesz w Regulaminie Sklepu.

Akceptuję
Koszyk 0 Koszyk

Nie ma produktów

Darmowa przesyłka! Przesyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Ceny zawierają VAT

Podsumowanie