Powinieneś zalogować się na swoje konto klienta.
Lub zarejestruj nowe konto.
Filtruj
Ładowanie...
Wok to typ patelni służący do obróbki cieplnej, przeważnie do smażenia. Wywodzi się z Chin - pierwsze naczynia typu wok powstały około dwa tysiące lat temu. Są używane do dzisiaj, przeważnie w kuchni chińskiej, ale również przy przygotowywaniu dań z innych krajów dalekowschodnich. Wok staje się coraz popula...
Wok to typ patelni służący do obróbki cieplnej, przeważnie do smażenia. Wywodzi się z Chin - pierwsze naczynia typu wok powstały około dwa tysiące lat temu. Są używane do dzisiaj, przeważnie w kuchni chińskiej, ale również przy przygotowywaniu dań z innych krajów dalekowschodnich. Wok staje się coraz popularniejszym wyposażeniem kuchni w krajach zachodnich, ze względu na niezliczone zalety tego naczynia.
Główną różnicą jest kształt woka. Typowy wok posiada dno o mniejszej średnicy niż patelnia; ma też wyższe, bardziej zaokrąglone ścianki, przypominające ścianki miski. Wysokie ścianki utrzymują ciepło wewnątrz woka dłużej niż w zwykłej patelni, dlatego przygotowanie posiłków zajmuje mniej czasu. Charakterystyczną częścią niektórych woków są dwa małe uchwyty z dwóch stron naczynia, podobne do uchwytów garnka, zastępujące jedną, podłużną rączkę typową dla patelni. Bardzo ważnym elementem woka jest grube dno, które można rozgrzać do wysokich temperatur.
Najpopularniejszym daniem, które można przygotować na woku, to danie typu stir-fry. Tę nazwę tłumaczy się na polski jako "smażenie w ruchu", co trafnie wyjaśnia, na czym polega technika przygotowania tego dania: na ciągłym mieszaniu składników smażących się na mocno rozgrzanym woku. Najpopularniejsze produkty używane w daniach typu stir-fry to warzywa: marchewki, cebula, papryka i brokuły; grzyby; kawałki kurczaka lub krewetki. Wszystkie składniki dania stir-fry powinny być wcześniej pokrojone na kawałki małej wielkości - dzięki temu każdy element posiłku będzie bardzo szybko oraz równomiernie usmażony.
Podczas mieszania, składniki powinny osadzać się na ściankach woka, które, przy odpowiednim rozgrzaniu naczynia, również przysmażają posiłek. Dzięki temu nasze jedzenie o wiele rzadziej styka się z tłuszczem osadzonym na dnie naczynia, więc posiłek jest lżejszy, mniej tłusty. Poza smażeniem typu stir-fry, na woku możemy również: smażyć na głębokim tłuszczu; przygotowywać posiłki na parze; gotować dania jednogarnkowe. W kuchni chińskiej, aby przygotować posiłek na parze za pomocą woka, używane są specjalne bambusowe koszyczki o okrągłym kształcie, które stawia się na woku wypełnionym parującą wodą.
Jak już zostało wspomniane wyżej, wok to naczynie typowe dla kuchni chińskiej; wywodzi się ono właśnie z Chin i do dziś jest używane w większości chińskich domów do przygotowania codziennych posiłków. Typowe dla tej kuchni składniki to: ryż, sos sojowy, ocet ryżowy, tofu oraz przyprawa pięciu smaków zwykle składająca się z anyżu, nasion kopru włoskiego, goździków, cynamonu i pieprzu syczuańskiego. Stir-fry to bardzo popularna metoda przygotowywania potraw złożonych ze wszelkich składników, koniecznie poprzednio posiekanych na kawałki, często przyprawionych sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków.
W Chinach głównie używa się pałeczek, które idealnie sprawdzają się w przypadku potraw pokrojonych w małe kawałki przed gotowaniem. Połączenia i kombinacje smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego charakteryzują kuchnię chińską, bogatą w aromaty i kontrastujące smaki. Bardzo lubianym przez Chińczyków mięsem jest mięso z kaczki; kurczak jest również bardzo powszechnie spożywany. Mięso często przygotowuje się, smażąc je w sosie za pomocą woka. Podaje je się zwykle z ugotowanym ryżem. Restauracje serwujące dania kuchni chińskiej są popularne na całym świecie, głównie ze względu na jej oryginalne połączenia smakowe oraz orientalne smaki i przyprawy, rzadsze dla kuchni zachodnich. Mogłeś nas znaleźć wpisując: patelnia wok stal nierdzewna, patelnie wok do mycia w zmywarce, stali węglowej, patelni wok ze stali nierdzewnej, wok patelnia z płaskim dnem, tradycyjne woki berlinger haus, wok żeliwny stal węglowa.
WOK - PATELNIA GRANITOWA 24 cm - KINGHOFF (KH-1583)
WOK - PATELNIA GRANITOWA 28 cm - KINGHOFF (KH-1584)
WOK ŻELIWNY 31 cm Z POKRYWĄ - KRISBERG (KR-2561)
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie nasza strona wykorzystuje pliki Cookies. W każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień w zakresie przechowywania lub pozyskiwania plików Cookies w swojej przeglądarce. Szczegółowe informacje odnośnie celu przechowywania i uzyskiwania plików Cookies oraz polityki prywatności znajdziesz w Regulaminie Sklepu.
Odbierz -5% rabatu na pierwsze zakupy za minimum 99 zł.
Zapisz się i otrzymuj informacje o nowych produktach i promocjach.
Powienienś Zalogować się na swoje konto klienta.
lub zarejestrować nowe konto.