Kontakt telfoniczny: +48 516 688 117
60 dni na zwrot towaru
Darmowa dostawa od 299 zł | Wysyłka w 24h
Widelce, widelczyki

Filtruj

Nowe produkty

Widelce, widelczyki Jest 3 produktów

Zestaw widelców, Widelce, widelczyki

Zanim w kuchniach świata pojawiły się widelce, podczas jedzenia ludzie radzili sobie własnymi rękami. Minęło sporo czasu nim przybór posiadający uchwyt i zębiska zadomowił się na naszych stołach (przypominając swym wyglądem widły, narzędzie diabła, często ludzie się go bali.)  Dzisiejsza kuchnia nie obejdzie...

Zestaw widelców, Widelce, widelczyki

Zanim w kuchniach świata pojawiły się widelce, podczas jedzenia ludzie radzili sobie własnymi rękami. Minęło sporo czasu nim przybór posiadający uchwyt i zębiska zadomowił się na naszych stołach (przypominając swym wyglądem widły, narzędzie diabła, często ludzie się go bali.)  Dzisiejsza kuchnia nie obejdzie się już bez widelca.

Widelec widelcowi nie równy…

Wybierając widelec, warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany, gdyż wpływa to na jego jakość i wytrzymałość. Miejmy również na uwadze zastosowanie widelca.

Z czego wykonuje się widelce?

Stal szlachetna potocznie nazywana stalą nierdzewną to obecnie najpopularniejszy i najbardziej elegancki materiał, z którego wykonuje się widelce.

Stal i drewno to materiały służące do produkcji np. widelców do steków (drewniana rączka, metalowa góra).

Tworzywo sztuczne stosowane jest najczęściej do produkcji widelców dla dzieci.

Jaki widelec do czego?

Widelec obiadowy (tradycyjny, stołowy), czyli do dania głównego – duży z długimi czterema regularnymi ząbkami. Tej samej długości co łyżka i nóż. 

Widelec do przystawek – wygląda niemal identycznie jak widelec obiadowy, ale ma krótkie ząbki. 

Widelec do ryb – można go spotkać w dwóch wersjach: z szeroką główką i trzema zębami do spożywania dań rybnych oraz z czterema zębami i dosyć szeroką główką do ich serwowania. 

Widelczyk do ciast i deserów - mały widelec, wielkości łyżeczki do herbaty, posiadający dwa lub trzy zęby.

Widelec półmiskowy – duży z dwoma ząbkami. Służy do nakładania wędlin i plasterków sera z półmiska na talerze.

Widelec sałatkowy – do nakładania sałatek. Ma zaokrągloną główkę z trzema lub dwoma wciętymi ząbkami.

Specjalistyczne widelce – np. do:

  • steków z ostrymi ząbkami
  • ostryg przypominający łyżkę (z uwagi na szeroką główkę) z trzema ząbkami
  • ślimaków z dwoma szeroko rozstawionymi ząbkami (mały widelczyk).
czytaj dalej
Pokaż 1 - 3 z 3 produktów
Pokaż 1 - 3 z 3 produktów

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie nasza strona wykorzystuje pliki Cookies. W każdym momencie możesz dokonać zmian ustawień w zakresie przechowywania lub pozyskiwania plików Cookies w swojej przeglądarce. Szczegółowe informacje odnośnie celu przechowywania i uzyskiwania plików Cookies oraz polityki prywatności znajdziesz w Regulaminie Sklepu.

Akceptuję
Koszyk 0 Koszyk

Nie ma produktów

Darmowa przesyłka! Przesyłka
0,00 zł Podatek
0,00 zł Suma

Podsumowanie