Nowoczesna kuchnia znacznie różni się od tej tradycyjnej, znanej z rodzinnego domu lub mieszkania dziadków. Zmieniły się nie tylko kuchenne meble i sposób projektowania przestrzeni roboczej. Prawdziwa rewolucja dokonała się w wyposażeniu kuchennym, którego centrum są garnki. Najświeższe nowinki kuchenne bardzo dużo czerpią z natury. Dwa skrajne żywioły, takie jak ziemia i powietrze, także znalazły tutaj swoje miejsce. Mowa oczywiście o garnkach granitowych i gotowaniu na parze.
Garnki granitowe - co to takiego?
Garnki granitowe to niezawodne wyposażenie kuchni. Wykonane są ze stopu aluminium i stali, który łączy właściwości tych dwóch metali, dzięki czemu jest zarówno wytrzymały, jak i lekki i świetnie przewodzi ciepło. To co wyróżnia te naczynia to dodatkowa powłoka z granitu. Cząsteczki skały wprasowują się pomiędzy cząsteczki metalu, co nadaje garnkom nowe właściwości nie tylko fizyczne, ale też chemiczne.
Garneczki do kuchni - Wyjątkowa powłoka
Garnki z powłoką granitową są trwałe, a przy tym lżejsze od innych. Warstwa granitu daje wyczuwalną pod palcami chropowatą fakturę, która wbrew pozorom, wcale nie powoduje przywierania jedzenia. Dzieje się dokładnie odwrotnie. Garnki i patelnie granitowe są idealne do obróbki cieplnej bez dodatkowego tłuszczu. Potrawy są przygotowane idealnie, a naczynia myje się w kilka chwil. To także krok w stronę zdrowszego odżywiania. Gotowanie bez dodatkowego tłuszczu jest zdrowsze i mniej kaloryczne.
Garnki odporne na zarysowania
Warstwa granitu na garnkach i patelniach znacznie przedłuża ich żywotność. Do gotowania w tego typu naczyniach można używać wszystkich sztućców. Nie ma konieczności ograniczenia się tylko do drewnianych i sylikonowych akcesoriów. Nawet metalowe łyżki czy widelce nie są w stanie porysować powierzchni garnka czy patelni. To duże ułatwienie, zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy na raz kilka potraw.
Garnek do kuchni - Piękny i nietuzinkowy
Wygląd wyposażenia kuchni z pewnością nie jest najważniejszy, ale piękne przedmioty używa się z większą przyjemnością. Garnki granitowe wyglądają wspaniale. Z jednej strony przypominają stare kamionkowe naczynia, z drugiej mają bardzo nowoczesny design. To połączenie sprawia, że pasują do kuchni w każdym stylu i zawsze prezentują się atrakcyjnie. Granitowe garnki będą także świetnym prezentem.
Garnki do gotowania na parze - styl gotowania i styl życia
Gotowanie na parze to czysta magia. Warzywa, mięso, ryby, a nawet potrawy mączne i słodkości - to wszystko można przygotować właśnie na parze. Do niedawna taki styl gotowania był zarezerwowany dla niemowląt i osób z problemami trawiennymi. Dziś jest inaczej. Obecnie gotowanie na parze stało się modne i popularne w każdej grupie wiekowej. Oprócz młodych mam, na parze przygotowują swoje potrawy także osoby dbające o zdrową dietę. Parowanie jest popularne wśród sportowców. Ta metoda odważnie wkroczyła również do najlepszych restauracji.
Dlaczego gotowanie na parze?
Gotowanie na parze jest bardzo zdrowe. Potrawa zostaje przygotowana bez dodatku tłuszczu i nie musi być solona. To dobry sposób na uniknięcie smażenia, które zwłaszcza w przypadku mięsa, jest wyjątkowo szkodliwe. Ale to nie wszystko. Smak warzyw ugotowanych tradycyjnie nie może konkurować z tymi, które zostały przyrządzone na parze. Jarzyny, pozbawione długotrwałej kąpieli w wodzie, mają bardziej intensywny smak. A do tego zachowują dużo więcej wartości odżywczych, bardziej intensywny kolor i chrupiącą konsystencję.
Garnki do gotowania na parze
Aby móc przygotowywać potrawy na parze potrzeba przede wszystkim parowaru. To nieskomplikowane akcesorium ma kilka wariantów. Najprostszy z nich składa się z garnka, do którego wlewamy wodę i drugiego naczynia z dziurkowanym dnem, w którym gotują się warzywa i inne składniki. Bardziej rozbudowane zestawy mają po dwa lub trzy poziomy z sitami do parowania. To świetna cecha gotowania na parze - jednocześnie możemy przygotować kilka produktów. Oszczędzając w ten sposób nie tylko czas, ale także środowisko naturalne.
Lekka pokrywka i ciężkie dno
Garnki do gotowania na parze są zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej. Bardzo ważne jest, aby posiadały lekką i przezroczystą pokrywkę, dzięki której można w łatwy sposób kontrolować stopień ugotowania produktów. Parowanie bez dobrej pokrywki jest niewykonalne.
Drugi ważny aspekt to ciężkie i grube dno garnka na wodę. Ta część naczynia musi być szczególnie odporna i wytrzymała. Z drugiej strony liczy się także dobre przewodnictwo cieplne, a takie gwarantują dna składające się z kilku warstw. Takie warstwowe garnki rozkładają ciepło równomiernie i długo je utrzymują.